Annons

Du är här

Dörrmattor i trappuppgången

Publicerad 22 januari 2010

Fråga:

En person i vår bostadsrättsförening har ifrågasatt lämpligheten i att ha dörrmattor i trappuppgången. Nu undrar vi om det är olagligt att använda torkmattor utanför lägenheterna. Jag har sökt efter information om detta men har inte varit framgångsrik. Jag har förstått att det är olagligt att ställa barnvagnar, cyklar, kartonger och liknande i trapphusen på grund av utrymningsskäl. Jag vore tacksam om ni kunde hjälpa mig att bringa klarhet i om detta även omfattar dörrmattor.

Lotta Ringqvist

Svar:

Eftersom trapphuset är en utrymningsväg för de boende får det enligt lagstiftningen i princip inte finnas några lösa föremål som kan utgöra hinder vid en utrymning eller bidra i ett brandförlopp. Anlagda bränder är vanliga i flerbostadshus och jag har själv erfarenhet av att dörrmattor har använts som bränsle vid anlagda bränder. Samlar man ihop flera dörrmattor kan det bli en ansenlig mängd. Vissa typer av dörrmattor kan dessutom utgöra en snubbelrisk om sikten är nedsatt. Av dessa skäl vill jag rekommendera att ni har som regel att placera dörrmattor innanför lägenhetsdörren istället för i trapphuset. På frågan om det är olagligt eller inte är det svårt att ge ett tydligt svar. Jag tror inte att ett sådant ärende har prövats i domstol.

Lars Brodin

Lars Brodin

Brandskydds­föreningen, brandingenjör.

Nummer 1—2010

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 1—2010.