Annons

Du är här

Porträtt av Kaare Brandsjö

Kaare Brandsjö fyller 100 år

Publicerad9 september 2016  Text Nathalie Borgman

Branschen

I år fyller brandmannen, brandingenjören, ingenjören, brandbefälet, uppfinnaren, författaren, konsulten och läraren 100 år.

När Kaare Brandsjö öppnar dörren skymtar flera skyddskläder upphängda i hallen. Trots att han snart fyller tresiffrigt tvekar han inte när Storstockholms Brandförsvar ringer och vill ha med honom på en utryckning.

– Jag hängde med bara för ett par veckor sedan, berättar han. De är inte sena med att uppvakta mig. De vet att jag fortfarande uppskattar att följa med ut.

Att Storstockholms Brandförsvar visar uppskattning är inte konstigt med tanke på hans historia inom svensk brandskyddsbekämpning. På Kungliga Biblioteket finns hela 32 titlar signerade Kaare Brandsjö, han grundade det första brandtekniska konsultföretaget i Sverige och kan även titulera sig Sveriges första statligt anställda brandbefäl. För att inte nämna hans studier i stråltryckets betydelse för släckeffekten, som resulterade i patentet som är allmänt känt som »Brandsjöinsatsen«. Detta är bara ett axplock av Kaare Brandsjös insatser för svenskt brandskydd, men när han själv tänker tillbaka på betydande delar av sin karriär dyker andra minnen upp.

– Det är mycket som har präglat mig, men vetskapen att jag handgripligen räddat livet på fem personer är nog det som betyder mest.

Räddat många liv

Men även många andra kan tacka Kaare Brandsjö för sitt liv. På äldre dagar håller han ett vakande öga över grannskapet och har räddat flera personer genom att ringa larmcentralen. Nedanför hans balkong ligger nämligen Riddarfjärden och han har som vana att ta fram kikaren då och då, vilket bland annat räddade en man som höll på att ramla genom isen och en kvinna som försökte ta sitt liv från Västerbron.

Just att observera i yrket är något Kaare Brandsjö själv minns särskilt starkt. 1962 utsågs han till observatör för Katastrofmedicinska organisationskommittén, Kamedo, och skickades runt i världen för att bygga på sina kunskaper i krisberedning för den svenska räddningstjänsten. Han var bland annat den första svensken som besökte Tjernobyl efter katastrofen 1986 och han skickades även till Mexiko City två gånger – 1984 efter gasolyckan i San Juanico och året därpå när staden drabbades av en jordbävning som krävde över tiotusen offer.

– Jag har tagit med mig mycket kunskap från alla resor, säger han. Det har kommit till användning på många olika plan, senast för ett par år sedan när jag rådfrågades angående bygget av Samverkanscentralen på Kungsholmen, som sedan blev inställt.

År 1916 är inte bara året då Verner von Heidenstam fick Nobelpriset i litteratur, Liljevalchs konsthall invigdes och första världskriget största sjöslag inträffade, det är också det år då Kaare Brandsjö kom till världen. Den 9 augusti var det dags att höja våra glas och gratulera Sveriges brandbekämpningslegendar till 100 händelserika år.

Nummer 4—2016

Tidningsomslag för BrandSäkert 4 2016
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2016.